Megjelent: 2020. február 15. szombat Írta: Sekrestyés Nyomtatás

Barkaszedés

Ébred a természet, virágzik a barka

A barkás vesszők sokunkban a Húsvétot idézik, mivel vizuálisan ehhez kötődik bennünk, holott a Húsvét vasárnapot megelőző Virágvasárnaphoz kacsolódik igazán.

A kereszténység ezen a napon ünnepli Jézus bevonulását Jeruzsálembe. A barka szimbolizálja Jézus Jeruzsálembe vonulásánál földre terített pálmaágakat. A pálmaág a Makkabeus testvérek politikai lázadását jelképezi, és azért terítették Jézus elé, mert egyfajta szabadságharcost láttak benne. Másik teória szerint a nép pálmaágakat lengetve fogadta a Megváltót.
Hazánkban ezeket a pálmaágakat a lombfakadás előtt virágzó fűz fajok vesszőivel helyettesítik. Viszont, hogy virágvasárnap legyen barka, már ilyenkor, február elején gondolni kell rá, figyelni kell mikor ébred a természet, és ha kipattantak a rügyek, le kell szedni a barkát, majd virágvasárnapig félretenni száradni.

A római katolikus szokások szerint a barkát a virágvasárnapi szentmise előtt a pap megáldja, a hívek pedig a mise végén hazaviszik. A következő év hamvazószerdájára ezeket a barkaágat elégetik és a hamujával történik a hamvazkodás.