Megjelent: 2020. február 09. vasárnap Írta: Sekrestyés Nyomtatás

www.sekrestyes.hu

"A sekrestyések nem idős nénik szoktak lenni?"
Hangzott el a kérdés legnagyobb csodálkozásomra.
Változtassunk a sztereotípiákon!

Nekem még javában az "A" oldal forgott, mikor sekrestyési feladatokat vállaltam el a helyi plébánián, "kényszerből". Szükség volt a segítségre. A korábbi sekrestyés néni hosszas vívódás után úgy döntött, hogy nem tudja tovább csinálni. 

Az internetet kutatva nagyon kevés információt találtam a sekrestyésséggel kapcsolatban.
Ez az egész gondolat a weboldal létrehozásáról tulajdonképpen a kezdeti kétségbeesés pillanatában indulhatott, amikor sekrestyés lettem, vagy valami hasonló, mert az ehhez szükséges ismereteim még mindig nagyon hiányosak. Ó, gondoltam magamban, majd rákeresek az interneten, hogy mit is kell tudni róla és minden ok. Mert ami az interneten nincs fent, az nem is létezik. Aha. ... hát sokkal okosabb nem lettem. Mindössze az Egri papság Sekrestyések kézikönyve című kiadványt találtam. Ekkor gondolkodtam el rajta, hogy azért ez így édes kevés.

Minden plébánián fontos szerepet töltenek be a sekrestyések. Nem ritka, hogy évtizedek óta teljesítik a szolgálatot, közben több papot is kiszolgálva.
A feladatukkal kapcsolatos szerteágazó ismeretek, a tudás a fejükben és a kisujjukban van. De mi lesz, ha ők már nem lesznek.....?
Utódaik honnét fogják megismerni ezt a szolgálatot, háttérmunkát, amiről igazából szinte semmit nem tudnak az emberek. Igen, egy részét nyilván a felettestől, a plébánostól. Nyilván rengeteg segítség kell tőle is, de ez nem minden.

Ez az oldal  elsősorban azért jött (jön) létre, hogy segítse a sekrestyések és templomi segítők munkáját, valamint hogy bemutassa mindazokat a háttérmunkákat, feladatokat, előkészületeket, esetleges érdekességeket, amelyek szorosan kapcsolódnak a római katolikus szentmisékhez, szertartásokhoz.

A liturgikus eszközök, tárgyak, berendezések bemutatása nem művészet- vagy egyháztörténeti szempontok, értékek szerint történik itt, sokkal inkább a praktikum, a napi használat alapján.

Az oldalon igyekszem rövid leírásokkal is szolgálni az aktuális, soron következő liturgikus események előkészítésével, előkészületeivel kapcsolatban.

A menüpontok alatti tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre. 

 

Szívesen veszek bármilyen, a témával kapcsolatos információt, történetet, érdekességet. Segítséget is.